SMEFIP

Rezumat PDF Imprimare Email
  
Miercuri, 11 Februarie 2009 17:20

26.06.2010 - întâlnire de lucru la CO - Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava

 

Proiectul îşi propune realizarea unui sistem de management integrat pentru protecţia economico-financiară a infrastructurii critice şi personalului care să permită optimizarea deciziilor strategice privind modul de implicare a guvernului în gestionarea crizelor rezultate în urma atacurilor teroriste majore, inclusiv diversele forme de intervenţie în pieţele financiare cu ajutorul instrumentelor şi modelelor inovative de analiză special concepute pentru acest proiect. Concret se va elabora un set de 5 modele speciale pentru cadrul de management integrat pentru protecţia economico-financiară a infrastructurii critice şi a personalului. Analiza cost beneficiu (ACB) cu factor de actualizare variabil reprezintă, de asemenea, un instrument necesar în prioritizarea intervenţiilor postcriză. Proiectarea formelor optimale de intervenţie guvernamentală în managementul integrat de protecţie economico-financiară, inclusiv a soluţiilor speciale pentru perioade de turbulenţă economică şi crize suprapuse reprezintă o premieră naţională, dar şi o noutate pe plan mondial. Elaborarea şi selecţia instrumentelor de transfer a riscului şi, respectiv, de finanţare a riscului în evenimentele extreme asimetrice are o aplicabilitate practică majoră în condiţiile rezolvării eficiente a noilor probleme asociate terorismului internaţional.

Propunerea este imperios necesară pentru România şi se încadrează în domeniile tematice ale programelor europene VITA (evaluarea ameninţărilor şi asigurarea şi protecţia reţelelor de infrastructuri), CRIMSON (Sistem de management al structurilor de securitate în crize urbane- atacuri teroriste, luări de ostatici, crize CBRN), IMPACT (managementul crizelor din evenimente CBRN) si acoperă un spaţiu aproape inexistent în literatura de specialitate din ţara noastră.

Scopul principal îl reprezintă crearea unui Sistem de management integrat pentru protecţia economico-financiară a infrastructurii critice şi a personalului împotriva terorismului de orice natură care să pornească de la elaborarea unor modele matematice avansate de înţelegere a proceselor şi mecanismelor de acţiune ale organizaţiilor teroriste, a proceselor de răspuns prin intermediul pieţelor în care se integrează şi strategiile guvernamentale de intervenţie, de estimare rapidă şi cât mai exactă a pagubelor produse, pentru prioritizarea intervenţiilor de urgenţă.

Aceasta va permite dezvoltarea şi realizarea unor sisteme pentru asigurarea managementului eficient al situaţiilor de criză şi al intervenţiilor eficiente în evenimente de risc extrem asimetrice şi va oferi soluţii practice de protecţie economico-financiară a infrastructurii critice şi a cetăţenilor şi revenire din criză.

Ultima actualizare ( Luni, 12 Decembrie 2011 08:03 )
 

Optiuni utilizator

Statistici accesari

Azi6
Total56885